Помощничек
Главная | Обратная связь


Археология
Архитектура
Астрономия
Аудит
Биология
Ботаника
Бухгалтерский учёт
Войное дело
Генетика
География
Геология
Дизайн
Искусство
История
Кино
Кулинария
Культура
Литература
Математика
Медицина
Металлургия
Мифология
Музыка
Психология
Религия
Спорт
Строительство
Техника
Транспорт
Туризм
Усадьба
Физика
Фотография
Химия
Экология
Электричество
Электроника
Энергетика

Деякі типові птахи Кіровоградщини, їх біологія та екологія



 

Ластівка міська

Міська ластівка, або воронок (Delichon urbica), за розмірами вона декілька менше ластівки: довжина її біля 150мм, маса 18г. Кублиться міська ластівка в Європі і на прилеглих островах, в Азії; зимує в центральній і південній Африці, Індостані і Індокитаї, а також на островах Малайського архіпелагу. У природних умовах міська ластівка селиться в долинах гірських річок, де кублиться в кам'янистих печерах і міжгір'ях скель, значно рідше в норах глинистих берегів. Але тепер велика частина воронків пристосувалася до життя в містах і великих селах, де селиться на стінах, карнизах, під балконами і дахами крупних кам'яних будівель, лише зрідка використовуючи дерев'яні споруди.

Найчастіше птахи селяться колоніями в декілька десятків пар; кубла в цьому випадки будуються в щільну один до одного. У північних меж ареалу воронки встигають вивести потомство 1 раз в літо; у центральних і південних районах в році звичайна 2 кладки. У кладці частіше 4-6 білих яєць. Тривалість насиджування залежить від погоди і коливається від 12 до 13 днів в гарну погоду до 16 до 22 днів – в погану, холодну за довго до настання холодної погоди воронки покидають місця гніздування і відлітають до місць зимівель. Харчуються воронки комахами, що виключно літають: дрібними жучками, комарами, мухами; рідше ловлять метеликів, коників і павуків (піднятих на павутині із струмом повітря).

Жайворонок чубатий

Чубатий жайворонок (Galerida cristata) добре відрізняється від інших жайворонків досить великим чубком на голові. Поширений цей вигляд в країнах Західної і Центральної Європи. Одна з Українських назв – «Сусідка» - чудово характеризує прихильність цього птаха до людини і його поселень. Це наземний птах, він лише зрідка злітає на будови, але уникає сідати на дерева і чагарники. По землі він бігає швидко і, поглядаючи по сторонах, то підводить, то опускає свій великий хохол. Літає цей птах добре, але користується крилами рідко, вважаючи за краще пересуватися за допомогою ніг по землі.

Вже в кінці зими чубаті жайворонки зустрічаються парами. Навесні вони мають звичай злітати з піснею в повітря і після нетривалого польоту сідають недалеко від місця, де будується гніздо. На початку осені ці птахи збираються в невеликі зграї, котрі зберігаються до наступної весни. Харчуються ці жайворонки комахами, насінням трав і зеленими частинами різних рослин.

Сорокопуд – жулан

Населяє Західну і Центральну Європу. Жулан - звичайний птах лісових узлісь, чагарникових заростей в долині річок, по околицях полий і лугів, садів і парків. Суцільні глухі ліси оминає. Зимують вони в Африці і Аравії, з'являючись навесні в місцях гніздування довільно пізно, в травні. Як і решта сорокопудів, жулани здійснюють свої перельоти поодинці, як вдень, так і вночі. Відразу ж після прильоту самці займають ділянки кубел. В цей час вони дуже пожвавлені, але справжньої гучної пісні у них немає. Кубло може розташовуватися в самих різних місцях, але особливо часто в густих кущах шипшини і на молодих ялиночках. Відліт починається рано, дорослі птахи покидають район гніздування протягом Серпня – на початку вересня, молоді декілька пізніше.

Велика синиця

Велика синиця (Parus major) поширена в листяних лісах, в помірних чагарниках по берегах річок і водоймищ, гаях, пареннях і садах майже всієї Європи. Це осіла і лише частково кочівний птах. Навесні вона повертається на місця гніздування в другій половині лютого – початку березня. Селяться синиці в самих різноманітних ділянках древостою, але все таки вважають за краще кублитися в листяних лісах. Як правило, кубла в дуплах дятлів, рідше у гнилій деревині, за корою, що відстала, в щілинах дерев'яних споруд, в старих кублах білок, між товстими суччям і гілками, утворюючими остов кубел крупних хижих птахів, а також в інших закритих місцях, зазвичай на висоті 2-6м від землі. Відомі випадки використання для гніздування і абсолютно незвичайних приміщень: у Кизилкумі пари синиць благополучно звила і вивела пташенят в черепі верблюда. Кубляться вони інший раз і в поштових скриньках, охоче селяться в штучні гніздах.

Будують кубло обидва птахи протягом 4-7 днів. У великі дупла синиці натаскують іноді до 200г будівельного матеріалу, прагнучи заповнити їм весь внутрішній простір дна. Будується кубло звичайно з тонких гілочок, корінців, сухих стеблинок трав, моху, лишайників, а також рослинного пуху, пір'я, клаптиків шерсті, коконів, павутини павуків і комах. Протягом сезону розмноження зазвичай буває 2 кладки.

Велика синиця – всеїдний птах. Літом основу її живлення складають метелики їх гусені і яйця, жуки, а також павуки. Серед комах, в масі з’їдених великою синицею, переважають потенційно шкідливі в господарському відношенні види, що харчуються тканинами і соками дерев, такі, як шовкопряди, різні жуки, клопи, тлі.

Щиголь

Щиголь (Carduelis carduelis) – один з красивих птахів нашого краю, що часто зустрічаються. Він менший і стрункіший за горобця, масою біля 20г. У оперенні щигля впадають в очі червоний лоб і горло, а також яскраво-жовті смужки на Чорних крилах. Спина коричнева, коричневий відтінок помітний на грудях. Тім'я, потилиця і скобки навколо білих щік чорні. Самка забарвлена схоже з самцем, але трохи світліша. Щиголь поширений по всій Європі.

Кубло майстерна будова у вигляді чашки з дуже щільними стінками з тонких стеблинок і корінців, що скріпляють павутиною. Всередині рясно вистилає рослинним пухом з домішкою кінського волоса, шерсті і пір'я, а зовні обкладено шматочками моху, тим же пухом, обривками берести і лишайниками під загальний тон дерева.

Після закінчення споруди кубла самка приступає до відкладання яєць. Повна кладка містить 4-6 голубуватих яєць з фіолетовими плямами і штрихами.

Дятел великий строкатий

(Dendrocopos major) досить красива, дійсно дуже строкатий птах. Хвіст у великого строкатого дятла середньої довжини, загострений і дуже жорсткий, оскільки служить головним чином опорою при лазінні птаха по стовбуру дерева. Наскільки важлива ця опорна роль хвоста, можна судити по тому, що за період до наступної линьки рульове пір'я, стираючись, коротшає на 10 мм і більш. Адже загальна довжина хвоста всього 100 мм. Птах, середніх розмірів: довжина тіла її 23-26 см маса близько 100 р. Мешкає великий строкатий дятел в лісах Північної Африки, в Європі і на прилеглих островах, на Кавказі, в Малій Азії, в Сибіру і Примор'ї, а також на Камчатці, Сахаліні, Японських і Курильських островах і на Корейському півострові. Веде дятел осілий спосіб життя, але в холодний час при неврожаї насіння хвойних дерев здійснює кочівлю. Навесні (у лютому, березні, квітні) дятли стають особливо галасливими і рухомими. Самці часто видають «трель». Сидячи на стовбурі самець швидко ударяє по сухому сучку дзьобом, і вібруючий під цими ударами сук видає своєрідну трель – «барабанний дріб», щось подібне до «тра-та-та». Ця трель замінює у великого строкатого дятла пісню. Чутно її далеко навіть в густому лісі. На цю пісню прилітає самка, і відбувається утворення пари. Пара, що сформувалася, завзято захищає свою ділянку кубла, виганяючи з нього всіх інших дятлів.

Десь в середині ділянки птаха влаштовують собі кубло. Для цього вибирається дерево з м'якою загниваючою деревиною. Найчастіше використовується осика, рідше вільха, ще рідше береза, дуб і інші породи з твердою деревиною. Літають дятли добре і швидко, проте у всіх випадках вважають за краще лазити по стовбуру дерева, користуючись крилами лише для перельоту на сусіднє дерево. Навіть тоді, коли птахові загрожує небезпека, вона не поспішає відлітати. Відмітивши, наприклад, наближення людини, дятел як би ненавмисно, нічим не викликаючи того, що відмітив небезпеку, переповзає, продовжуючи щось шукати в нерівностях кору, на протилежну сторону стовбура, піднімаючись по стовбуру вгору, лише зрідка виглядає із-за нього, як би ненавмисно спостерігаючи за людиною. Якщо спробувати обійти дерево, то птах знову переміститься так, що між нею і людиною виявиться стовбур. Якщо людина спробує наблизитися до птаха ще ближче, вона перелітає на сусідні дерево, виражаючи свою незадоволеність різким гучним криком.

Звичайна іволга

(Oriolus oriolus) широко поширена в Європі, виключаючи її найпівнічніші райони, в Малій Середній і Південній Азії, в лісовій зоні Сибіру; кублиться також на півночі Африки. Зимують іволги в Центральній і Південній Африці, на Мадагаскарі, в Індії і на Шрі-Ланці. Пісня у іволги досить довга і складається з набору тихих скрипучих і щебечучих звуків, а закінчується коротким, але мелодійним гучним флейтовим свистом. Стурбований птах видає гучний і неприємний звук, що віддалено нагадує крик розлюченої кішки, за що іволгу і звуть «лісова кішка». Особливо охоче іволга кублиться в березових і дубових лісах, де сухо, дерева стоять досить далеко один від одного і промені сонця добре прогрівають землю. Рідше вона кублиться в розрідженому сосновому або змішаному лісі, саду або в чагарниках на березі річок.

Знайшовши відповідну розвилку, птахи сплітають на ній майстерно зроблену розмочалених лубових волокон, сухого листя і стебел злаків, смужок берести, павутини і шерсть гніздо-корзинку, яке зовні облицьовували мохом і берестою під колір дерева на якому воно знаходиться. Лоток кубла вистилається тонкими стеблинками рослин, клаптиками шерсті, пір'ям.

 




Поиск по сайту:

©2015-2020 studopedya.ru Все права принадлежат авторам размещенных материалов.