Помощничек
Главная | Обратная связь


Археология
Архитектура
Астрономия
Аудит
Биология
Ботаника
Бухгалтерский учёт
Войное дело
Генетика
География
Геология
Дизайн
Искусство
История
Кино
Кулинария
Культура
Литература
Математика
Медицина
Металлургия
Мифология
Музыка
Психология
Религия
Спорт
Строительство
Техника
Транспорт
Туризм
Усадьба
Физика
Фотография
Химия
Экология
Электричество
Электроника
Энергетика

Як живеться вам птахи?

Виховна година

 

Мета. Формування ключових компетентностей: вміння вчитися –самоорганізовуватися до навчальної діяльності у взаємодії; загальнокультурної –зв’язно висловлюватися в контексті змісту; соціальної – проектувати стратегії своєї поведінки з урахуванням інтересів та потреб інших; громадянської – знати роль і місце птахів у природі; виробляти потребу бережливого ставлення до пернатих;
предметних компетентностей: розширити і закріпити знання учнів про птахів, про їхню поведінку і спосіб життя, роль і місце у природі, значення у житті людини; формувати в учнів початкові навички дослідницької роботи; розвивати допитливість, спостережливість, інтерес до пташиного світу; учити замислюватись над наслідками своїх дій, навчити правил поведінки у природі; виховувати у школярів бажання допомогати птахам узимку.

Вчитель. Зима важка пора для птахів. В зимовий час птахи гинуть не стільки від холоду, а від того, що не вистачає їжі. Особливо важко птахам в ті часи, коли ожеледиця і сильні снігопади, коли земля, гілки дерев покриті льодом і снігом. Ось у ці скрутні часи для птахів на допомогу повинні прийти і дорослі, і діти. Якщо кожна школа в нашій країні поставить хоча б одну годівницю, то всі птахи будуть забезпечені кормом.
Допоможемо птахам взимку, а вони віддячать нам влітку!

Гра „Зимуючі птахи”.
- Пригадаємо, які птахи відлетіли, а які залишились зимувати у наших краях. Я буду називати перелітних і зимуючих птахів. Якщо птах зимуючий, то ви плещете в долоні.
Дика качка, горобець, лелека, ворона, соловей, снігур, шпак, синиця, сорока, дятел, зозуля, шишкар, жайворонок, сойка.
- Чому вони залишились у нас? (Вони можуть знайти собі поживу. Але їм важко перезимувати. Багато з них гине не тільки від голоду, а й від холоду.)
Цікава інформація про зимуючих пташок (у додатку).
Розмова птахів
Снігур.
- Цір – цір – цір.
Вийди, Іванку, надвір!
Синичка.
- Час – час – час.
Вийди, Марійко, до нас!
Дятел.
- Цинь – цинь – цинь.
Хлопчику, зернятко кинь!
Щиглик.
- Ціть – ціть – ціть.
Діти, любі, спішіть.
Горобчик.
- «Ми бідненькі гороб’ятка,
Зимна взимку наша хатка.
Киньте нам хоч по кришині,
А поможете пташині!»
Добрі діти це почули,
Зі стола кришки згорнули,
Вибігли на сніг із хати
Пташенят нагодувати.
Охорона, підгодовування та залучення птахів узимку
Зима для птахів - це велике випробовування. Птахи потребують нашої допомоги. І найкращим подарунком для них стане годівничка з кормом.
Підгодовування взимку сприяє збереженню чисельності птахів та дає можливість поспостерігати за ними.
Коли почати підгодовувати птахів?
Годівнички починають вивішувати, у листопаді щоб птахи звикали до них. Почати підгодовувати птахів можна вже в листопаді-грудні, коли ще не дуже морозно. В основний період, з грудня до кінця лютого, корм у годівнички потрібно підкладати щодня. Підгодовування можна продовжувати до середини чи кінця березня, до появи комах.
Конструкція годівниць
Слід памятати що найголовніше, аби у годівниці завжди був корм, а конструкція годівниці повинна витримувати складні погодні умови. Корм повинен бути захищеним від опадів та вітру. Годівнички мають надійно кріпитися до дерев чи підвіконня. Вони не повинні відлякувати птахів та приваблювати котів, тому неслід розміщувати годівниці на землі чи низько над нею.
Для виготовлення годівниць можна використовувати порожні пластикові пляшки, картонні коробки чи робити годівнички з фанери чи дерева. Головне пам’ятати, що пташкам має бути зручно. Для кріплення сала можна використовувати булавки, підвішені на мотузці, або дріт.

Чим підгодовувати птахів?
• Несмажене насіння соняшника дуже полюбляють снігурі та синиці, його краще ледь-ледь роздушити пляшкою чи качалкою.
• Просо, пшоно їдять синиці та горобці.
• Крихти сухого білого хліба - чудовий корм для багатьох птахів, а чорний хліб шкідливий для всього птаства.
• Сире несолоне м'ясо і сало привабить більшу кількість синиць.
• Чудово приваблює птахів відварена вівсяна крупа, заправлена яким-небудь тваринним жиром.
• Насіння гарбуза, дині, кавуна, підійде більшості птахів.
• Ягоди горобини та бузини чудовий корм для дроздів.
• ПАМЯТАЙТЕ! Не можна підгодовувати птахів смаженим насінням, солоними продуктами (салом або м’ясом) та чорним хлібом.

Творчість юних поетів Томашівського НВК
Прилетіли дві синички
До моєї годівнички.
Одна клюнула зернину,
Друга клюнула кришину.
Хай щодня сюди літають,
Взимку хай не замерзають.
Я насиплю ще зерняток,
Буде радість для пташаток.
Мельник Максим
***
Годівничку ми зробили
В школі для пташок.
На березі почепили
Насипали зерняток.
Будуть птахи прилітати
І пшеничку ту клювати.
Щебетатимуть вони:
«Голод вже нам не страшний».
Бесага Таня
***
Усе снігом замело,
Птахам стало холодно.
Холодно і голодно
Маленьким пташечкам.
Ви летіть до школи.
Не будете голодні ніколи.
Дячук Денис
***
А синичка невеличка
Скаче біля годівнички.
Жовтий животик, чорненька спинка
Пісеньку співає дзвінко.
Я всиплю пшеничку у годівничку
Для маленької синички.
Хай вона поїсть узимку
І заспіває пісеньку дзвінко.
Герасименко Олег
Гості годівниць

Серед птахів, що відвідують годівничку, можна нарахувати більше десяти видів. З настанням холодів та голоду вони знову з’являються там, де минулого року їх підгодовували. Деякі птахи можуть навіть заглядати та стукати у вікно, нагадуючи про себе. Переважна більшість з них - це синиці (якщо не рахувати горобців та голубів, що з’являються біля годівничок чисельними зграями). Оскільки за зиму від голоду гине девять синиць з десяти, підгодовування птахів узимку дозволяє різко збільшити чисельність синиць та втримати їх на певній місцевості. Синиці взимку не можуть їсти лише зерно, їм обов'язково потрібні комахи, і вони здатні практично повністю знищити шкідників, які зимують у корі дерев. У ясні неморозні дні синиці зранку ненадовго прилітають до годівничок, а потім вирушають збирати комах. Варто одній синиці виявити зимуючу гусінь на дереві, як одразу до неї приєднується зграйка. Після такого огляду стовбура дерева шкідників не залишиться. Дослідження показують, що синиці суворо дотримуються своєї території. Якщо вдасться залучити до годівничок птахів, то вони прилітатимуть на цю територію щороку.
Розгадуваня ребусів

Приказки та прислів’я про зимуючих пташок.
Горобець не сіє, не жне, а зернятка клює.
Синиця – горобцю сестриця.
Сова вдень мовчить, а вночі кричить.
Знає сорока, де зиму зимувати.
Птахи у народних прикметах
Снігурі під вікном цвірінькають – на відлигу.
Синиця до хати – зима у двір.
Горобці дружно цвірінькають – на відлигу.
Горобці ховаються в укриття – на мороз.
Ворона кричить влітку – до дощу, взимку – на заметіль.
Птахи ховають дзьоб під крило – на мороз.
Сорока ховається під стріхою – на заметіль.
Ворони купаються – на негоду, каркають – на мороз, гуртом літають – на снігопад, а вмощуються на нижніх гілках дерев – на вітер.

Любий друже мій, юннате,
Уявляєш, скільки птах
Може з"їсти, поїдати
Гризунів,червів, комах?
То ж птахи із нами в спілці,
Поля й саду сторожі
Сови, дятли і синиці,
Щегли, сойки, снігурі.
То ж як стрінеш непутящих
Що біжать поза двором
Видирати гнізда в хащах –
Ти одразу присором
Не лякайте, друзі,пташок!
Хай вони навкруг літають,
Крила їх в промінні сонця,
Наче райдуга нам сяють.
Між дорослих і малечі
Пташка бачить все навкруг
Дружно сяде вам на плечі,
Якщо ви їй справжній друг.
Тих, у кого є кормушки,
В кого є пташки в дворі,
Не кусають того мухи
І прокляті комарі.
Бо пташки працюють ревно
Поїдаючи комах,
І до вечора в них, певно,
Аж оскома на зубах .

Пташину вікторину.
1. Наука про птахів. (Орнітологія)
2. Що є лише у птахів? (Пір’я)
3. Як орієнтуються птахи при перельотах? (По сонцю і зірках)
4. Хто народжується двічі? (птах) Чому? (Спочатку з’являється яйце, а потім із нього вилуплюється птах)
5. Яку функцію виконує у птахів хвіст? (Гальмо і кермо)
6. Які особливості будови кісток птаха? (Вони легкі, наповнені повітрям)
7. Чому заборонено турбувати птахів, які сидять на гніздах? (Бо вони можуть їх залишити)
8. Який птах має найдовший язик? (Дятел)
9. Який птах може виводити пташенят взимку? (шишкар)
Чому шишкар виводить своїх пташенят взимку? (основна їжа насіння шишок)
10.У кого з птахів найдовший дьоб? (лелека до 19 см)
11.Яка пташка України має найбільшу вагу? (дрофа 16кг)
12.У якого птаха найбільші крила? (беркут З м)
13.Який птах літає найшвидше? (сокіл-сапсан до 300км/год)
14.Яка пташка найдовше живе? (сокіл 162 роки)
15.Яєчка якої пташки найменші у світі? (колібрі)Якої найбільші? (страус)
16.Які пташки занесені до Червоної книги України? (лелека чорний, журавель сірий, дрофа, сич, стрепет, орлан-білохвіст, сокіл-сапсан)

Заключне слово вчителя.
Багато нового ви дізнались сьогодні про зимуючих птахів. Чи потрібно охороняти цих пташок і допомагати їм вижити взимку? Розвішуйте годівнички в школі, вдома. Не забудьте покласти туди корм для пташок і вони віддячать вам своїм радісним щебетом.

Додаток
Цікава інформація про зимуючих птахів

Снігурі
Взимку, як тільки випадає перший сніг, з’являються в Україні красиві птахи, з яскраво – червоними грудками. Це снігурі. Ім’я своє снігур дістав від слова „сніг”. Адже ці пташки, за народним повір’ям – перші вісники зими і снігу.
Снігур – звичайний осілий птах Карпат і зимуючий птах на всій території України. Дивно якось виходить: снігурі прилітають до нас на зимівлю, в той час як багато птахів, навпаки, відлітають в теплі краї. Виявляється, наші краї для снігурів уже теплі краї: літом вони майже всі відлітають на далеку Північ, де зима дуже холодна. Там снігурі звивають гнізда і виводять пташенят. А восени всім сімейством вони прилітають до нас. Оселяються в хвойних лісах, але взимку нерідко зустрічаються в зелених зонах і садах населених пунктів.
Тримаються невеликими зграйками (7-10 птахів у кожній). Живляться різними ягодами, бруньками, насінням деревних і чагарникових рослин. Снігурі – птахи не тільки красиві, а й солідні: ніколи не поспішають, не метушаться. І до того ж рицарі: самці, які б не були голодні, завжди поступляться кращими гронами горобини самиці. Перелітаючи з дерева на дерево і наспівуючи свої приємні пісні снігурі дуже оживляють зимові ліси, сади, парки. Як тільки зграйка снігурів перелітає на нове місце і сідає на верхів’я дерев чи кущі, вони одразу починають перегукуватись – аби легше було зібратися докупи. З наближенням темряви вся зграйка відлітає куди-небудь на дерева чи кущі де і ночують, сховавшись в густих гілках. Зимою снігурі, як і синиці прилітають до людського житла. Спокійно обробивши одне дерево, снігурі перелітають на сусіднє. І роблять це по команді вожака, якого птахи неухильно слухаються.

Синиці
Взимку, біля людських домівок можна побачити невеликих красивих пташок, які прилітають сюди в пошуках їжі. Це – синиці. Вони живуть в Україні цілий рік, хоча дехто думає, що вони прилітають до нас тільки зимою. Весною і влітку вони живуть в лісах, де в цей час багато їжі і вони тримаються подалі від людей. Зимою ж цим пташкам важко прогодуватися і шукаючи їжу вони прилітають до людського житла, де дбайливі люди влаштовують для них годівниці. В лісах України проживає 7 видів синиць, які схожі між собою за зовнішнім виглядом і поведінкою, але відрізняються за забарвленням і деякими рисами поведінки.
Гніздяться переважно в дуплах дерев. У пошуках їжі нерідко підвішуються на гілках вниз головою. Синиці – типові комахоїдні птахи і хоча зимою комах немає ці птахи залишаються зимувати в наших краях, переносять сніжні зими і морози, тому що здатні частково переключатися на рослинну і навіть тваринну їжу.
Велика синиця – найбільш поширений птах з родини синицевих і добре відомий населенню України. Це самий найбільший вид з родини синиць, за що і отримав свою назву.Придивіться, яка вона нарядна: спинка зеленувата, низ жовтий з широкою чорною смугою уздовж грудей і черева, голова чорна, щоки білі з чорною каймою. В Україні поширена в усіх зонах. Синиця дуже рухлива: з ранку до вечора перелітає вона з дерева на дерево, з куща на кущ. Це вона видивляється і знищує жуків, комарів, мух, інших шкідливих комах, їх личинки і лялечки. Зимою прилітає до годівниць, де охоче споживає різне насіння, клює м’ясо, сало, масло. Синиці дуже кмітливі пташки. Якщо всередину пляшки, на нитці підвісити шматочок сала, синичка спочатку спробує склювати його через скло, а потім сяде на горлечко пляшки і буде витягувати нитку дзьобом, притримуючи лапкою, аж поки не добереться до сала. Взимку синицям живеться нелегко. Від голоду і холоду вони потерпають більше ніж інші птахи. Вчені підрахували, що із 10 синиць до весни доживає лише 2, решта гинуть.
Тому так важливо підгодовувати синичок, влаштовувати спеціальні гойдаючі годівниці, наприклад із під молочних пакетів чи з під соків. А чому гойдаючі? Тому, що інші птахи на такі годівниці не сідають і весь корм дістається тільки синичкам.

Шишкар ялиновий
Шишкар – надзвичайно цікавий птах.На відміну від інших птахів, шишкар виводить пташенят узимку. Уявляєш, навколо двадцяти – тридцяти градусний мороз, а в гнізді у нього яйця, або голенькі пташенята лежать. Ялиновий шишкар – невеличкий птах, трохи більший за горобця. Поширені шишкарі у хвойних лісах Євразії, Північної Африки і Північної Америки. В Україні гніздяться у хвойних лісах Карпат і Криму; під час зимових мандрівок залітають і в інші області. Годуються вони в основному насінням сосен, ялин.В урожайний рік шишкарям узимку вдосталь корму. От вони і починають мостити гнізда та виводити пташенят у ситну для них пору року – зимою. Шишкар – ялинник будує таке тепле гніздо, що ні яйця, ні пташенята в ньому не замерзають. Будує його лише самка з гілочок хвойних дерев, лишайника, м’яких корінців,вимощує мохом, шерстю, пір’ям. Самець супроводжує самку, коли вона збирає будівельний матеріал. Гніздо завжди знаходиться високо над землею, біля стовбура чи в сплетінні крайніх гілок. Як тільки самка знесе яйця, з гнізда нікуди не відлучається, щоб не застудити яєць. Їжею її забезпечує самець. Такий розподіл обов’язків продовжується кілька днів після появи на світ пташенят. Пізніше самка харчується самостійно і батьки вже разом годують нащадків. Чим же вигодовують вони своїх пташенят? Вигодовують вони їх не комахами, як більшість зерноїдних птахів (та й де зимою комахи!), а подрібненими насінинами хвойних дерев. Пташенята вилітають із гнізда через кілька тижнів, але тривалий час лишаються разом з батьками, а потім приєднуються до інших сімей.Характерною ознакою цих своєрідних птахів є дзьоб, нижня і верхня частина якого зігнуті і перехрещуються між собою. Це пристосування для того, щоб витягувати з-під лусок шишок сосни і ялини насіння, яке є улюбленим кормом. До речі, вилуплюються пташенята з яйця з прямим дзьобом, але через 3 тижні його краї перехрещуються. Ще одну особливість мають ці пташки. Хвойне смолисте насіння – основний корм шишкаря. І тому тіло старого шишкаря настільки просочується смолою, що не піддається гниттю. Десять – п’ятнадцять років може лежати така «мумія» шишкаря.

Сойка
Сойка птах родини воронових, відіграє роль "поліцейського лісів": вона завжди на сторожі, своїм скрипучим голосом подає знак лісовим мешканцям про появу людини набагато раніше чим людина її помітить. Довжина тіла близько 34 см, вага 147 — 196 г. В природі сойка уникає відкритих місць, більше полюбляє перельоти з крони на крону. По землі пересовується невпевненими стрибками, тому внизу довго не затримується. Також сойка має здатність переймати звуки інших птахів.
Сойка поширена майже по всій Європі, в Північній Африці, Малій Азії, на Кавказі, у Північному Ірані, південній частині Сибіру, на Сахаліні, в Кореї, Китаї та Японії. В Україні — осілий птах Полісся, Лісостепу, Карпат і Криму; в час зимових мандрівок залітає і в степові райони.
Сойка переважно мешканець лісів, селиться у всіх його типах, віддаючи перевагу старим деревам. Також її можна зустріти в посадках та у старих парках.
Вже у квітні сойки починають будівництво гнізда на листяному або хвойному дереві у яке відкладає 5-8 яєць. Висиджують яйця як самець так і самиця протягом 16-17 діб. Через три тижні пташенята покидають гніздо. Сойка живиться рослинною та тваринною їжею. Особливо при годуванні пташенят, це можуть бути полівки, дрібні птахи і т.д. Сойка вважається одним з найбільших ворогів дрібних птахів, вона розоряє їхні гнізда, випиває яйця та викрадає пташенят. З часом в її раціоні з'являється все більше рослинної їжі, це жолуді, букові та лісові горіхи а також різноманітні ягоди.

Горобець
Горобе́ць ха́тній— найпоширеніший вид роду Горобців , родини горобцевих . Це один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини. Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням. Довжина тіла 16 см, маса 23—35 г.Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-буре, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувате або сіре. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою. Майже повсюдно є осілим птахом.Горобця можна зустріти і в сільській і міській місцевості. Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят. У раціон горобця входять насіння сільськогосподарських культур, відходами різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібні злаки на полях, ягоди вишні, смородина, виноград в садах, навесні пуп'янки квітів. Гнізда влаштовує в різноманітних місцях — в щілинах будов, в норах глинистих і крейдяних ярів, в стінках гнізд великих птахів (чапель, лелек, орлів), в дуплах дерев, може займати шпаківні і нори берегових ластівок. На півдні нерідко споруджує гнізда відкрито, на гілках різних дерев.За рядом спостережень, горобці утворюють пари фактично на все життя. А життя у них не дуже довге: хоча відзначали і 9-ти, і 11-ти річних горобців, більшість їх не доживає і до 4 років. Багато молодих птахів гине ще в першу зиму, так що середня тривалість життя горобців складає 9-21 місяць. Кладка складається з 4—10, частіше 5—7, білих яєць з бурими цятками і плямами, насиджування яких займає 11—13 днів. Пташенят вигодовують самець і самка, переважно комахами. Через 10 днів після вилуплення пташенята вилітають з гнізда. Виводки зазвичай збиваються в зграї, утворюючи інколи скупчення до декількох тисяч особин, і літають годуватися

Голуб
Го́луб — рід птахів з родини голубових, що поширені всією земною кулею, крім Арктичних та полярних зон. Оперення — залежить від виду. У найпоширеніших сизих голубів забарвлення сірого, чорного, рудого, або білого кольору, що на світлі переливається синім чи зеленим кольорами. Голова — малого розміру, з вигнутим дзьобом. Очі — малого розміру, чорного кольору. Розмах крил досягає не більше 45 сантиметрів. Довжина лап близько 15 см.
У природі жив нащадок всіх теперішніх голубів — сизий голуб. Ще до одомашнення голуба, птахи жили серед скель, харчуючись рослинною, зокрема зерновою їжею. В Україні поширені голуби припутні, горлиці звичайні, горлиці кільчасті та голуб-синяк. Горлицю, чи сизого голуба можна побачити майже у кожному місті. У зоопарках трапляться вінценосні голуби, павині голуби, бухарські голуби… Великою популярністю користуються голубині розплідники та голуб'ятники, що є майже у кожній області України.Голуби, приручені людиною понад 5000 тисяч років тому людина приручила сизого голуба, що став предком майже всіх голубів, що існують тепер .Після того часу люди вивели понад 200 порід голуба. Тепер часто голуби поселяються на міських вулицях, де підвали будинків сприяють їхньому значному розмноженні.

Дятел
Дятли - осілі птахи лишаються в нас протягом цілого року. Та іноді, шукаючи їжі, досить далеко мандрують, приєднуючись до зграї дрібних комахоїдних птахів. Живляться дятли комахами серед яких переважають шкідники лісу та саду. Вони належать до групи корисних птахів. Гнізда дятли мостять у дуплах дерев, що їх вони видовбують своїм міцним дзьобом. Яйця білі, блискучі. Пташенята народжуються голими й сліпими. Триста разів на день дятел приносить своїм дітям дорослих комах і їх личинки. Через місяць дорослі пташенята покидають гніздо. Існують такі види дятлів: зелений дятел, сивий дятел, строкатий дятел, білоспинний дятел і малий дятел.
А зараз відгадайте:
- Яку довжину має язик дятла? ( 14 см.)
- Чи знаєте ви, чому дятли роблять дупла в сухих мертвих деревах? Тому що теплопровідність сухої деревини незначна і гніздо взимку не так швидко охолоджується, а влітку не перегрівається.
- Чи болить голова у дятла? Ні. У цих птахів між дзьобом і кістками черепа є спеціальна хрящова тканина, яка зменшує силу ударів, що впливають на головний мозок.

Сорока
Сорока птах середніх розмірів. Голова, шия, воло і частина грудей блискучо-чорні з зеленуватим металічним блиском. Живуть сороки майже по всій Євразії, а також в Північній і Південній Америці. Гніздяться по чагарниках в густих заростях. Відкладають 6-8 яєць у квітні, пташенята покидають гніздо на початку червня. Живиться сорока переважно комахами, але не відмовляється від загиблих тварин, а іноді хапає пташенят свійських птахів. У більшості випадків, шкода яку наносить сорока, не така вже й велика, в порівнянні з користю, яку вона приносить знищуючи шкідників. Гніздо сороки - це велика куляста купа гілок, складених у густих заростях, або на колючому дереві, а іноді зовсім низько над землею. Зверху має " дах " із сучків. З середини буває добре вимазане глиною з гноєм. Воістину безмежні можливості цієї пташки. Невичерпна і її літературна популярність - це століттями не старіючий персонаж казок і байок. Тому, зустрівши десь сороку, не поспішайте проминути її, придивіться до неї, прислухайтесь. Порівняйте її з відомими вам птахами, і ви зможете пересвідчитись, наскільки різноманітна і неповторна природа в різних своїх виявах.

Вівсянка
Звичайна вівсянка— горобцеподібний птах родини вівсянкових, що гніздяться по всій Європі та більшій частині Азії. Більшість птахів — осілі, проте деякі найпівнічніші популяції є міграційними. Птах характерний для відкритих просторів, узимку збирається у зграї. Звичайна вівсянка має тіло 15,5-17 см завдовжки і товстий дзьоб, яким вона розкусує насіння рослин. Самець має яскраво-жовту голову, жовті нижні частини тіла і смугасту буру спину. Самка менш яскрава. Пташенята харчуються переважно комахами, дорослі птахи — насінням. Гніздо влаштовує на поверхні землі. Відкладає 3-6 яєць, що мають характерний для родини рисунок у вигляді рисок.

Щиглик
Щиглик - птах родини в'юркових. Довжина 12 — 16 см, вага 16 — 22 г, забарвлення строкате, яскраве. Повсюдний в листяних та мішаних лісах, парках, садах. Поширений у Європі, Північній Африці, Передній Азії і Західному Сибіру. Поїдає комах-шкідників, насіння смітних трав. Пісня — дзвінкі трелі (понад 20 варіантів). Щиглів часто містять в клітках.

Куріпки
Куріпки —птахи родини фазанових .Куріпка сіра – птах середніх розмірів, масою до 500г. забарвлення тіла бурувато-сіре. Куріпка – осілий птах. Її можна впізнати за особливим польотом. Вона з сильним шумом і хлопанням крил піднімається й летить низько над землею. Гніздо робить у ямці на землі. У травні-червні самка відкладає близько 20 яєць. Насиджує самка. Через 20-22дні вилуплюються пташенята, про яких турбуються обоє батьків. Самка захищає пташенят, відводить від них хижаків, удаючи із себе хвору або поранену.
Живиться сіра куріпка насінням трав, зеленими частинами рослин, влітку охоче поїдає комах та інших дрібних тварин.знищує чимало шкідників сільського господарства (клопа-черепашку, колорадського жука), яких інші птахи не їдять.
Кількість сірих куріпок зменшується. Багато цих птахів гине, особливо в дуже холодні зими. Їх слід підгодовувати і охороняти.
Це популярні птахи для полювання.

 




©2015 studopedya.ru Все права принадлежат авторам размещенных материалов.